15 de juny, dia Mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament a la gent gran

Els canvis demogràfics juntament amb l’augment de l’esperança de vida i la disminució de la natalitat han modificat el relleu de la nostra societat. Cada vegada més la piràmide d’edat augmenta en les capes altes i l’etapa de la vellesa ha deixat de ser una fase residual per convertir-se en una fase de la vida que pren importància i protagonisme.

Imatge relacionada

No obstant, envellir és viscut de manera diferent per cada persona segons la seva realitat. Hi ha persones grans que viuen soles però compten amb una gran xarxa social de veïns o amics. N’hi ha d’altres que viuen en parella o inclús a casa els fills. I d’altres que assisteixen o viuen en un centre residencial. Sigui quina sigui l’opció escollida o, sorgida per necessitat, sempre ha de ser una opció escollida amb respecte i amb l’objectiu final de trobar el benestar per la persona.

Malauradament en algunes ocasions la pèrdua d’autonomia física i/o mental comporta que la persona vegi retallada la seva llibertat de presa de decisions. Cal ser molt curosos amb les atencions i cures cap a una persona depenent i posar-se en el lloc de l’altre sobretot quan s’han de prendre decisions com canviar de domicili o ingressar en un centre residencial.

Resultat d'imatges de maltractament

En ocasions la cura d’una persona depenent comporta una sobrecàrrega pel cuidador que si no compta amb suport o formació pot “cremar-se” o inclús arribar a prendre decisions equivocades vers la cura de la persona gran.

El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l’abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l’atenció de la comunitat internacional.

Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran (2002), el maltractament envers les persones grans es defineix com l’acció única o repetida, o la manca d’una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança (OMS, INPEA 2002).

En aquest sentit la Generalitat de Catalunya va fer una campanya anomenada “Pel bon tracte a la gent gran: Patrimoni de la humanitat” en què va editar un tríptic informatiu amb orientacions i consells i cada vegada més Ens Locals i comarcals han iniciat campanyes de conscienciació vers el bon tracte cap a les persones grans.

 

Resultat d'imatges de maltractament gent granSovint, les persones que pateixen maltractament són les últimes d’adonar-se’n. La dependència, la relació de confiança i la sensació de no poder reaccionar com es voldria fan que es normalitzin situacions que mai no s’haurien hagut d’acceptar. Per això, com a persona gran, el primer de tot és identificar la possible situació de maltractament i comunicar-ho a persones de confiança del seu entorn: amistats, família, metge de capçalera, infermera, serveis socials, …

Imatge relacionada

Amb l’objectiu d’aconseguir una societat més justa i una major conscienciació vers aquest tema, des de la Residència ens unim a la celebració del Dia Mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament a la gent gran que se celebra avui dia 15 de juny.

 

Per més informació: Protocol marc

Campanya “Tracta’m bé”Campanya de prevenció dels maltractaments iniciada pel Consell Comarcal del Solsonès que altres Ajuntaments també han posat en marxa: Informació

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dia Mundial i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.