Història de la residència

Un cop acabada l’Exposició Internacional de Barcelona l’any 1929, Suècia donà el seu Pavelló a la Ciutat de Barcelona amb la condició que fos dedicat a una finalitat social o educativa. El 1932 l’Ajuntament de Barcelona va decidir que el pavelló es convertís en una escola d’alta muntanya per a nenes amb necessitats socials i l’oferí a concurs. La ciutat de Berga presentà el projecte Colònia Escolar Permanent amb el qual guanyà. Va ser desmuntat i traslladat a Berga, a la nova ubicació al Pla de l’Alemany, va ser inaugurat el 18 de juny de 1933 per Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya, i va fer funció de colònia escolar permanent.

Després de la Guerra Civil, aquest Pavelló passà a formar part de les dependències de la Caserna Militar de Berga.

La Caserna Militar de Berga, es va crear el 1940, que corresponia al Batallón Cataluña IV. Durant els anys 80, comandaments a part, hi havien uns 800 soldats.

L’any 1995 amb el tancament de la Caserna Militar, la ciutat va recuperar tot l’espai urbà per a usos civils.

El primer equipament que s’hi ubicà va ser la Comissaria dels Mossos d’Esquadra, posteriorment, l’any 1998,  l’escola bressol Flor de Neu i el tercer equipament va ser la Residència Sant Bernabé.

La Residència Sant Bernabé s’havia inaugurat l’1 de novembre del 1984, estava ubicada a la cinquena planta de l’Hospital de Sant Bernabé.

Disposava de 44 places, repartides en 14 habitacions dobles i 16 d’individuals. La planta disposava de control d’infermeria, office, un bany assistit, sala de bugaderia i de costura. Com a espais comuns tenien un menjador, una sala polivalent i la sala de la televisió.

Integrada en l’organigrama de l’Hospital, la residència tenia un funcionament i una gestió de recursos humans independents. Les germanes Carmelites eren les responsables de l’atenció als residents, amb el suport dels professionals necessaris. Per a les activitats d’esbarjo hi havia una animadora una tarda a la setmana i tenien el suport de Caritas.

La nova Residència Sant Bernabé es va inaugurar el 15 de gener del 2000, malgrat que el trasllat definitiu dels residents no es va fer fins el 4 d’abril.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Història i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.