Incapacitació i tutel·la

A vegades notem que el nostre familiar comença a despistar-se i patim perquè algú el pugui intentar enganyar o estafar, o inclús que pugui arribar a fer-se mal a sí mateix.

A vegades no sabem com protegir-lo i ens fa por que ell o ella pugui inclús arribar a malpensar de nosaltres. En moltes ocasions, la situació es fa més difícil quan el familiar és un germà, germana o tiet, tieta… que viu sol i que veiem que cada dia el seu estat de salut es va deteriorant més. Pensem que no podem fer res per ell o ella però no és així. Podem protegir-lo de moltes maneres. Abans que res cal assessorar-se.

Un procés d’incapacitació no és ni fàcil ni ràpid de fer. Necessita d’uns tràmits i un procediment. Cal deixar-se guiar per un advocat especialitzat en el tema. També caldran informes mèdics, psicològics i socials que acreditin que realment la persona està perdent capacitats.

La incapacitació és un procés judicial que mitjançant una sentència reconeix que algú no té capacitat per autogovernar-se. Per tant, incapacitar significa protegir els drets, defensar i vetllar per aquella persona que no pot tenir cura ni de si mateixa ni dels seus béns.

Només un jutge pot declarar incapacitada una persona, i la sentència determina l’extensió i els límits de la incapacitat. En funció d’aquests límits, la incapacitat pot ser:

  • Total: La persona no té capacitat per autogovernar-se en cap acte. La conseqüència lògica de la incapacitació total és la tutela. La tutela l’exerceix un tutor o una tutora, que representa la persona incapacitada.
  • Parcial: La persona no té capacitat per autogovernar-se en determinats actes. La conseqüència lògica de la incapacitació parcial és la curatela. L’exerceix un curador o una curadora, que només intervé en aquells actes que especifica la sentència o que marca la llei. A diferència del tutor, no substitueix la persona incapacitada, sinó que l’assisteix complementant la seva capacitat.

Per més informació podeu consultar el Web de la Generalitat de Catalunya: Preguntes freqüents