La nostra història

Un cop acabada l’Exposició Internacional de Barcelona l’any 1929, Suècia donà el seu Pavelló a la Ciutat de Barcelona amb la condició que fos dedicat a una finalitat social o educativa. El 1932 l’Ajuntament de Barcelona va decidir que el pavelló es convertís en una escola d’alta muntanya per nenes amb necessitats socials i l’oferí a concurs. La ciutat de Berga presentà el projecte Colònia Escolar Permanent amb el qual guanyà. Va ser desmuntat i traslladat a Berga, a la nova ubicació al Pla de l’Alemany, va ser inaugurat el 18 de juny de 1933 per Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya, i va fer funció de colònia escolar permanent.

Després de la Guerra Civil, aquest Pavelló passà a formar part de les dependències de la Caserna Militar de Berga.

La Caserna Militar de Berga, es va crear el 1940, que corresponia al Batallón Cataluña IV. Durant els anys 80, comandaments a part, hi havien uns 800 soldats.

El any 1995 amb el tancament de la Caserna Militar, la ciutat va recuperar tot l’espai urbà per a usos civils.

El primer equipament que s’hi ubicà va ser la Comissaria  dels Mossos d’Esquadra, posteriorment, l’any 1998,  l’escola bressol Flor de Neu i el tercer equipament va ser la Residència Sant Bernabé.

La Residència Sant Bernabé s’havia inaugurat l’1 de novembre del 1984, estava ubicada a la cinquena planta de l’Hospital de Sant Bernabé.

Disposava de 44 places, repartides en 14 habitacions dobles i 16 d’individuals. La planta disposava de control d’infermeria, office, un bany assistit, sala de bugaderia i de costura. Com espais comuns tenien un menjador, una sala polivalent i la sala de la televisió.

Integrada en l’organigrama de l’Hospital, la residència tenia un funcionament i una gestió de recursos humans independents, les germanes Carmelites eren les responsables de l’atenció als residents, amb el suport del professionals necessaris. Per les activitats d’esbarjo hi havia una animadora una tarda a la setmana i tenien el suport de Caritas.

La nova Residència Sant Bernabé es va inaugurar el 15 de gener del 2000, malgrat el trasllat definitiu dels residents no es fes fins el 4 d’abril.

La nova Residència Sant Bernabé, ocupa la que fou Residència d’oficials i la Comandància Militar. Ambdós edificis estan totalment reformats i si va afegir un tercer cos construït per tal de fer de tot una sola unitat. Esta situada al costat del gran jardí de la Caserna.

Compta amb un total de 2.217,60 m2 de superfície construïda amb 1.921,53 m2 de superfície útil, distribuïts en cinc nivells.

La planta baixa, primera, segona i tercera estan destinades a les habitacions dels residents, a cada planta, podem trobar-hi 4 habitacions dobles i 8 habitacions individuals, que comparteixen un bany cada dues d’elles, la totalitat dels banys són assistits.

Les plantes estan diferenciades per colors, amb l’objectiu de facilitar l’orientació en l’espai dels nostres residents.

Les habitacions son gairebé individualitzades, doncs els residents hi aporten els seus elements de decoració personal.

A la planta menys u, que comunica amb el jardí, hi ha els espais de convivència, menjador, capella, sala de teràpia ocupacional, sala polivalent amb biblioteca, i de serveis generals, office, rebost, perruqueria, podologia, consulta amb sala d’exploracions, gimnàs, despatx d’administració, magatzem i bugaderia.

La residència es va omplir en tres fases, primer es varen traslladar els quaranta residents que vivien a la residència de l’hospital, una setmana desprès els que venien del seu domicili i als quinze dies les persones que esperaven placa a l’unitat de llarga estada de l’hospital.

La Residència Sant Bernabé neix com “un espai de vida amb projectes de futur” i amb la voluntat de ser un centre obert, integrat al poble i a l’entorn.

L’equip de professionals treballa per constituir la Residència com a centre proveïdor de serveis integrals d’ajuda a la gent gran i al seu cuidador, desenvolupant una cartera de serveis orientada a les necessitats de les persones.

 A l’any 2002, la Residència Sant Bernabé incrementa la seva cartera de serveis amb un Programa de serveis integrals a domicili per a la gent gran i els seus cuidadors, Gent gran a casa.

 Com a part del programa Gent gran a casa, a finals del 2006, en conveni amb el Consell Comarcal del Berguedà inicia el projecte Berguedà ajudes tècniques, servei adreçat a les persones amb manca d’autonomia.

En conveni de col·laboració amb l’ajuntament de Berga, des de l’any 2007, disposem del programa descans familiar, aquest és un suport per a les famílies que tenen al seu càrrec una persona gran amb dependència, facilitant un ingrés de forma temporal.