La Vella Quaresma

Abans d’acomiadar-nos del mes de març, des de la residència donem la benvinguda a la quaresma.

La quaresma és el període de quaranta dies abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra i acaba el diumenge de Pasqua.

L’objectiu de la quaresma és establir un període de reflexió i penitencia en què els cristians tinguin temps de preparar-se per la celebració de la pasqua. Tradicionalment també es practica dejuni i abstinència, allò que popularment s’anomena fer magre.

La duració de la quaresma té origen en el simbolisme del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, o els dies que va dejunar Jesús al desert.

Tradicionalment, als Països Catalans, la quaresma es representava gràficament per mitjà d’una dona vella amb set cames (que simbolitzaven les set setmanes), a la qual s’arrencava una cama cada setmana. Se l’anomena la Vella Quaresma. En una altra representació de la quaresma era figurat per un bacallà amb set arengades com a potes.

Des de la residència hem optat per la segona representació i hem fet un bacallà amb les set arengades, així doncs, els residents cada dilluns hauran de pensar a tallar-li una arengada, i d’aquesta manera, comptant les que li quedin sabrem les setmanes que falten fins a Pasqua.

Aquesta entrada ha esta publicada en Salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La Vella Quaresma

Els comentaris estan tancats.