Sant Pere de Madrona 2020

A Berga, quan mirem cap al Santuari de Queralt, a l’extrem oriental hi trobem l’església de Sant Pere de Madrona, per pujar-hi hi ha un camí costerut, quan hi arribes val la pena haver-lo fet, és un de tants, dels espais privilegiats que tenim.

Aprofitarem per fer una mica d’història, Madrona: de castell visigòtic a església romànica.

Segons la documentació l’església es va construir a la primera meitat del segle XIII, sota la senzilla església romànica hi havien les restes del Castell de Madrona, segons han demostrat els arqueòlegs la seva existència es remunta almenys, al segle VII.

Un incendi provocat durant la guerra civil (1936) va destruir el cor i el retaule de Sant Pere, la campana la van poder amagar a les boixeres de la baga, i desprès  la van posar al campanar de Sant Pere de Berga, hi té gravada la inscripció “A Sant Pere i a Santa Madrona”. L’any 1943 la parròquia de Berga hi va iniciar els treballs de restauració.

Les obres de restauració del 2004 van incloure la realització d’estudis històrics, documentals, de materials, ¡ d’excavació arqueològica de l’interior del temple, cosa que va desvetllar la identitat del castell d’època visigòtica. Entre els murs, es van anar enterrant, en el període de 1671 a 1731, els fidels de la parròquia. L’estudi de les restes òssies,  el llibre de naixements, casaments i òbits d’aquella època van possibilitar donar-los nom i relacionar-los amb les masies de la contrada, moltes d’elles encara existents. No sabem, qui era cadascú en particular, però almenys sabem de manera genèrica quines persones hi estaven inhumades i de quins masos provenien. Van ser estudiats per antropòlegs i, avui, tornen a descansar en el lloc on van ser trobats, sota el paviment.

En l’actualitat se celebra missa el dia de Sant Pere, i també es fa un aplec el diumenge més proper, on es canten els goigs de Sant Pere i les priores reparteixen unes coques en forma de clau als assistents.

Aquest any la celebració es farà avui divendres, serà a l’entorn natural de l’església romànica i inclourà una missa i la cantada dels goigs. L’esdeveniment finalitzarà amb el repartiment dels rams d’espígol i les Claus de Sant Pere.

Nosaltres, hem rebut un encàrrec que ens ha tingut enfeinats tot el matí i que hem fet amb molta afició, hem fet els rams d’espígol que repartiran aquesta tarda!

Fer els rams ens ha permès fer tertúlia amb exercici de memòria inclòs, hem recordat els beneficis de l’espígol i la utilització d’aquest quan no hi havia farmàcies, també ens ha perfumat la casa.


En el moment en què ens han vingut a recollir els rams ens han sorprès i deleitat amb les Claus de Sant Pere, quin bon berenar ens espera aquesta tarda!!

 

 

 

 

 

 

Moltes gràcies per pensar amb nosaltres i fer-nos gaudir d’un dia diferent!!

Salut i força

 

Font: Diputació de Barcelona _ Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Aquesta entrada ha esta publicada en Salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.